Mousserende wijn

Wijnweetje.nl

Over wijn in een begrijpelijke taal.

Wijnweetje.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten die op de webpagina's staan. Vind je een fout meld het dan aan ons zodat we dit kunnen verbeteren.

Catering verzorgen is voor veel mensen een hele opgave, maar wat als u nu de catering uit handen geeft?

http://nj-cook4you.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Mousserende wijn.

Van stille wijn tot bubbeltjes.

 

Het openen en schenken van een mousserende wijn

Heb je vragen over wijnlanden en kunnen we er mee helpen?

 

mail ons dan o.v.v. wijnlandvraag.

Op de voorpagina van wijnweetje.nl staat een mailformilier.

 

Ook voor alle andere wijn vragen proberen we een antwoord te vinden

 

of je door te verwijzen naar een wijnkenner op dat gebied.

 

De site bevat informatie over alcoholhoudende drank. Alcohol onder de 18..... nog even niet. De hersenen ontwikkelen zich tot het 24e jaar. Overmatig alcoholgebruik verstoort die ontwikkeling en dat kan van invloed zijn op het karakter en het gedrag. Ook remt overmatig alcoholgebruik de botontwikkeling en de ontwikkeling van de seksualiteit omdat het de balans tussen de hormonen verstoort..

 

 

 

 

Er bestaat een grote verscheidenheid onder de naam mousserende wijn: wit, rosé, rood, droog, zoet, licht en vol. Het zijn de bubbels en het productieproces die de bubbels (koolzuurgas) tot stand brengt en waarmee mousserende wijn zich onderscheid van andere wijn. Zoals bij alle wijn, wordt ook bij mousserende wijn de stijl grotendeels bepaald door het gebruikte druivenras en de productiemethode. In dit geval dus ook hoe de wijn zijn mousserende karakter heeft gekregen.

 

 

Vóór de bubbels

 

De meerderheid van de geproduceerde mousserende wijn is wit, hoewel een van de meest voorkomende druivenrassen van mousserende wijn de blauwe druif Pinot Noir is, vaak in combinatie met Chardonnay.

Bij het maken van mousserende wijn moet in de eerste plaats een basiswijn (niet mousserend) gemaakt worden. Zoals overal bij wijnproductie is de kwaliteit en conditie van de druiven van groot belang voor de kwaliteit van het eindproduct. Na de eerste alcoholische gisting worden in roestvrijstalen tanks verschillende basiswijnen met elkaar vermengd, waarbij soms ook oudere wijn aan toegevoegd wordt om een uniforme stijl en kwaliteit te verkrijgen en te behouden. De tweede fase, waarbij de mousse ontstaat, vindt plaats op fles of in een speciaal ontworpen tank.

 

Traditionele methode

 

De traditionele methode, ook wel de klassieke Méthode Champenoise genoemd, voor het maken van mousserende wijn is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. De stille basiswijn wordt met een mengsel van suiker en gist (“liqueur de tirage”) gebotteld. Deze flessen worden dan tijdelijk met een kroonkurk afgesloten, waarna er opnieuw een tweede alcoholische gisting plaatsvindt maar dit maal in de fles. Tijdens de alcoholische gisting wordt koolstofdioxide gevormd die onder druk in de wijn oplost en bij het vrijkomen de belangrijke bubbels creëert.

Na de tweede fermentatie rijpt de wijn met het droesem van de afgestorven wijngistcellen (lie) op de bodem van de fles, waardoor het specifieke karakter van de mousserende wijn ontstaat. De duur van de opslag op lie is verschillend, afhankelijk van de gewenste stijl en kwaliteit van de wijn. In een volgende fase wordt de droesem uit de fles verwijderd door middel van remuage. Dit is een techniek waarbij de flessen regelmatig geschud worden om het depot in de omgekeerde flessen naar de flessenhals te brengen. Door handmatig schudden duurde het vroeger wel een paar weken om de kleverige droesem bij elkaar te krijgen, maar dankzij automatisering (giropallets) is dit proces verkort tot circa tien dagen.

De verwijdering van het depot heet degorgement. De hals van de omgekeerde fles wordt in een ijskoud pekelbad snel bevroren. Vervolgens wordt de kroonkurk verwijderd waarna het bevroren propje droesem eruit wordt gedrukt. Dan wordt er een dosage (liqueur d’expedition) toegevoegd, die bestaat uit wijn met een restzoetje waarmee de uiteindelijke smaak (brut of demi-sec) van de wijn bepaald wordt. Ten slotte wordt de fles afgesloten met een speciale kurk die wordt vastgezet met een ijzerdraadje (muselet).

De wijn is nu klaar voor transport in dezelfde fles waarin de tweede fermentatie heeft plaatsgevonden. Deze methode van tweede gisting op fles geeft een fijnere, zachtere parel in de voltooide wijn.

 

 

 

 

 

Transfer methode

 

De transfer methode is bijna gelijk aan de traditionele methode, echter zonder de kostbare processen van remuage en degorgement. Flessen met wijn die troebel is geworden door de tweede alcoholische gisting worden onder druk geopend en geleegd in een afgesloten tank. Hierdoor kan het hele volume in één handeling worden gezeefd, gefilterd en op smaak gemaakt om vervolgens onder druk opnieuw gebotteld te worden. Dankzij dit proces wordt tijd en geld bespaard, maar kan er geen rijping op lie plaatsvinden wat meer karakter aan de wijn geeft.

 

Charmat Method

 

Bij deze methode (cuve close) vindt een tweede fermentatie in een speciaal ontworpen tank onder druk plaats. De wijn wordt onder druk gezeefd en gefilterd en kan al drie maanden na de oogst gebotteld worden. De voordelen van deze werkwijze zijn de lagere onkosten en de kortere tijd om het op de markt te brengen. De karaktereigenschappen van deze mousserende wijn liggen, ondanks het koolzuurgehalte, dichter bij die van een stille wijn omdat er geen flesrijping op lie heeft plaatsgevonden.

 

 

 

Met stijl

 

De meeste mousserende wijnen worden samengesteld uit verschillende druivenrassen en soms verschillende jaren, om een uniforme stijl en kwaliteit te verkrijgen en te behouden. Dit wordt non-vintage (NV) genoemd. Indien mousserende wijn van één enkel jaar gemaakt is wordt de mousserende wijn Vintage of Millésimé genoemd.

U kunt ook flessen tegenkomen van één enkel druivenras, bijvoorbeeld Chardonnay of een Blanc de Blancs, wat aangeeft dat er voor deze witte wijn alleen witte druiven zijn gebruikt. Minder vaak komt men een Blanc de Noir tegen, een witte wijn gemaakt van blauwe druiven zoals de donkere Pinot Noir druif.

Sommige mousserende roséwijnen (lichtroze gekleurd) worden gemaakt door kort schilcontact tijdens de eerste fermentatie. Meestal verkrijgt een mousserende rosé zijn kleur nadat er wat rode wijn door de witte basiswijn is vermengd, een eenvoudig controleerbare methode. De meest ongewone mousserende wijn vindt men in Australië, waar van de krachtige Shiraz een stevige donkerrode mousserende wijn wordt gemaakt. De wijn bestaat al lang, heeft de reputatie van een feestelijke drank en is favoriet van veel wijnmakers.

 

 

 

In het kort

 

Het geeft niet welke stijl of kleur de mousserende wijn is, het karakter wordt uiteindelijk bepaald door de bubbels. Zij spelen een grote rol in de unieke productiemethode en de tweede fermentatie – de Traditionele Methode, de Transfer Methode of de Charmat Methode. Terwijl een productiemethode zeker een stijl kan bepalen, begint de kwaliteit van een wijn bij de stille basiswijn.

 

 

Er zijn erg veel maten Champagne. Hier een lijst van de flessenmaten:

◾ 0,094 liter : Huitième of Mignonnette

◾ 0,20 liter : Quart

◾ 0,25 liter: Chopine

◾ 0,375 liter: Demie, Demi of Fillette

◾ 0,50 liter : Chope, Chopine, Séduction, Pot of Picollo

◾ 0,60 liter : Médium of Clavelin

◾ 0,75 liter : Champenoise, Bouteille of Frontignan

◾ 1,5 liter: Magnum

◾ 2,25 liter : Marie-jeanne

◾ 3 liter : Jéroboam of Double Magnum

◾ 4,5 liter: Réhoboam

◾ 6 liter: Mathusalem of Impériale

◾ 9 liter: Salmanazar

◾ 12 liter : Balthazar

◾ 15 liter: Nabuchodonosor

◾ 18 liter : Salomon of Melchior

◾ 26.25 liter: Souverain

◾ 27 liter : Primat

◾ 30 liter: Melchizédec of Melchisédec

 

 

 

Niet alles wat bruist komt uit de Champagnestreek. De rest (wereldwijd een kleine 2 miljard flessen op jaarbasis) mag echter geen Champagne heten ook al worden soms exact dezelfde druiven en exact hetzelfde productiemethoden gebruikt. Champagne is alleen Champagne als het is gemaakt volgens de méthode Champenoise ín de Champagnestreek in Frankrijk. Wijnen die volgens dezelfde methode worden gemaakt, zoals Cava (Spanje) en Cremants (mousserende wijn uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden dus niet uit de Champagne streek) , mogen de naam niet dragen en ook de methode zelf moet dan ‘méthode traditionelle’ worden genoemd. De naam Méthode Traditionellé is in 1993 in het leven geroepen. Voor die tijd was de benaming Méthode Champagnoise, wat te veel verwarring gaf met de wijn uit de Champagne gemaakt volgens de méthode Champenoise, de enige echte Champagne dus.

 

Er is een bureau dat wereldwijd 16 kantoren heeft om de merknaam Champagne te beschermen, Le Comité Interprofessional du Vin de Champagne (CIVC of ‘Interprofessional Committe for Champagne Wine’ op zijn Engels). Ze werken samen met 70 advocatenkantoren en kunnen per jaar ongeveer 2 miljoen besteden voor de bescherming van de naam Champagne.

 

 

 

 

Verschillende andere landen die mousserende wijnen produceren:

De onderstaande bijlage´s zijn met een pdf programma te lezen zoals Adobe.

Heb je dat programma niet kan je hier de download vinden.

 

⦁Cava; Witte Spaanse mousserende wijn

 

⦁Champaña; Witte Zuid Amerikaanse mousserende wijn, vaak “methode traditionel”

 

⦁Champanski; Witte Russische mousserende wijn, vaak zeer zoet

 

⦁Crémant; Franse (niet-Champagne) mousserende wijn uit o.a. Elzas

 

⦁Espumante; Portugese mousserende wijn (meer dan 3,5 bar druk in de fles)

 

⦁Espumoso; Spaanse mousserende wijn (meer dan 3,5 bar druk in de fles)

 

⦁Frizzantino; Italiaanse licht mousserende wijn

 

⦁Methode Cap Classique; Sparkling White Wine, afkomstig uit de Zuid Afrika (ook wel Vonkelwijn genoemd)

 

⦁Methode Traditionel; Sparkling White Wine, niet afkomstig uit de Champagne Ardennen.

 

⦁Perlé; Franse licht mousserende wijn (minder dan 2,5 bar druk in de fles)

 

⦁Perlwein; Duitse licht mousserende wijn (minder dan 2,5 bar druk in de fles)

 

⦁Prickle; Engelse licht mousserende wijn (minder dan 2,5 bar druk in de fles)

 

⦁Saumur; Franse (niet-Champagne) mousserende wijn uit de Saumur

 

⦁Sekt; Witte Duitse mousserende wijn (meer dan 3,5 bar druk in de fles)

 

⦁Semi-Sparkling; Engelse licht mousserende wijn (tussen de 2,5 en 3,5 bar druk in de fles)

 

⦁Sparkling; Engelse/Australische mousserende wijn (meer dan 3,5 bar druk in de fles)

 

⦁Sparkling Red; Sparkling Red Wine, niet afkomstig uit de Champagnestreek (vnl. Australië)

 

⦁Spritzig; Duitse licht mousserende wijn (tussen de 2,5 en 3,5 bar druk in de fles)

 

⦁Spumante; Italiaanse mousserende wijn (meer dan 3,5 bar druk in de fles)

 

⦁Vino de Aguja; Spaanse licht mousserende wijn (minder dan 2,5 bar druk in de fles)

 

⦁Vouvray; Franse (niet-Champagne) mousserende wijn uit de Vouvray

 

⦁Gruet NV Brut Mexico

 

⦁Sua Sparkling Argentinië

 

⦁Pezsgő. Zowel méthode traditionnelle als méthode Charmat Hongarije.

 

Pictures thanks to Bourgognewines.com