ABC van wijn.

Wijnweetje.nl

Over wijn in een begrijpelijke taal.

Wijnweetje.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten die op de webpagina's staan. Vind je een fout meld het dan aan ons zodat we dit kunnen verbeteren.

Catering verzorgen is voor veel mensen een hele opgave, maar wat als u nu de catering uit handen geeft?

http://nj-cook4you.nl

 

Amtliche Prüfungsnummer
Black Rot

 

Afkortingen die je op een etiket tegen kan komen.

 

A.C/A.O.C:

Appellation contrôlée / Appellation d´Orgine Contrôlée: Door de Franse wijnwet voorgeschreven benaming voor door de staat gecontroleerd wijnen. Controle op voorgeschreven druiven-soorten, productiemethoden, etc.

 

Dan heb je ook A. plaatsnaam, district, gemeente , ets.C Appellation Bordeaux Contrôlée of Appellation Saint.Estêphe Contrôle.

 

AP:

Amtliche Prüfnummer, Bewijs dat de Duitse wijn als kwaliteitswijn verkocht mag worden

 

D.L.G:

Deutsche Landwirtschsftsgesellschaft.

Voert de bekroning van de Duitse wijnen en verleent dan een wijnstempel.

 

D.O:

Denominación de Orgen, is de Spaanse benaming voor gecontroleerde herkomst van een wijn.

 

D.O.C

Denominazione di Origine Controllata. Vanaf 1964 Italiaanse benaming voor de herkomst van een Italiaanse wijn. Met voorschriften over gebied, druivensoort, bereiding s wijzen.

 

D.O.C.A:

Denominación de Orginen Calificada:

kwaliteitswijnen uit Spanje, in 1991 toe gekend aan de Rioja.

 

D.O.C.G:

Denominazione di Origine Controllata e Garantita:

De hoogste Catogorie wijn van de Italiaanse wijnwet Hoofdzakelijk strenge beperkingen opbrengst per wijngaard dan de D.O.C

 

I.G.T:

Indicazione Geografica Tipica:

benaming voor Italiaanse regionale wijnen ingevoerd in 1997. onder het niveau van de D.O.C.

 

V.D.L.T:

Vino de la Terra. Een Spaanse landwijn van een bepaald wijngebied, die geen D.O status heeft.

 

V.D.M

Vino de Mesa, Spaanse tafelwijn gemaakt van druiven uit meerdere gebieden.

 

V.D.P

Vereinigung der Deutschen Prädikatsweingüter, een vrijwillige vereniging van kwaliteitsbewuste wijnboeren in Duitsland met strenge richtlijnen.

 

V.D.T.:

Vino de Tavola, Italiaanse tafelwijn met geringe eisen. Alleen het alcoholgehalte, de kleur en het land van herkomst mogen op het etiket staan.

 

V.DQ.S

appelation d´origine Vin Délimité de Qualité Supérieur, Franse wijn van oorsprong van superieure kwaliteit.

 

V.Q.P.R.D:

Vins de Qualités Produits dans des Régions Déterminées.

Kwaliteits wijn geproduceert in bepaalde gebieden

Een Franse kwatltietswijn die uit een zeer nauw omschreven productiegebied

komt

Depot
Espumante
Pezsgö
decanteren
Gruet Mexico
Rémulage

Staat het er niet bij?

Vraag ons de betekenis, we plaatsen het erbij en mailen je het door.

 

 

Aard

De totale indruk van een wijn, zijn karakter.

 

Aards

Omschrijving vcoor mineralen wijnen waar je smaak van de bodem terug vind.

 

Alcoholische gisting

De suikers in het sap van druiven worden door de gistcellen omgezet in alcohol en koolzuurgas.

 

Ampelografie

De leer van de druiven

 

Amtliche Prüfungsnummer

Is een nummer dat altijd op een Duits etiket staat vermeld, waardoor de wijn gemakkelijk te traceren is.

 

Anbaugebiete

Afgebakend wijnbouwgebied in Duitsland.

 

Annata

Jaartal in het Italiaans

 

Aroma

Alle stoffen in de wijn die de wijn zijn geur en smaak geven.

 

Anreichern

Is suiker toevoegen aan de most om wijn te maken met een hoger alcoholpercentage.

 

AOC-wijn

Afkorting van Appellation d’Origine Côntrolée (AOC). Wettelijk beschermde herkomstbenaming

voor Franse wijnen. De naam van de plaats van herkomst van de

wijn is gecontroleerd en wettelijk vastgelegd.

 

Aperitief

Drankje dat je voor de maaltijd drinkt.

 

Appellation

herkomstbenaming. De appellation geeft aan waar de wijn vandaan komt.

 

Appellation d’Orgine Côntrolée

wettelijk beschermde herkomstbenaming voor Franse wijnen.

De naam van de plaats van herkomst van de wijn is gecontroleerd en wettelijk vastgelegd.

 

Assemblage

Het mengen van verschillende druivensoorten om zo een optimaal resultaat te bereiken.

 

Auslese

Derde Duitse predikaat klasse in een regionaal gebied van zoette, rijpe en edele druiven

 

Black rot

Een zwam dat op de bladeren van de wijnrank gele vlekken veroorzaakt met een donkere rand. De druiven worden melkachtig van binnen, zwart van buiten en mummifiëren.

In geval van een ernstige aanval komen er zwarte stippen op de takken.

Bouquet

Het bouquet van de wijn is het totaal van alle aroma's die zich na verloop van tijd in een wijn ontwikkelen. De term wordt vooral gebruikt voor tertiaire aroma's*.

*Tertiaire aroma’s b.v. Den, Kaneel, Leder, Vanille, Zoethout etc.

 

Batonnage

Roeren van de (gistende) most tijdens de vinificatie. Het gistbezinksel komt zo beter in contact met de wijn en de gisting zal optimaler verlopen. Er ontstaat een vollere en rondere wijn. Vroeger ( en soms nu nog ) gebeurde dit met een houten stok, vandaar de naam.

 

Blend van druiven

Wijn gemaakt van verschillende druivensoorten, bijvoorbeeld Bordeauxwijn.

 

Branding

Hiermee wordt bedoeld dat grote wijnproducenten proberen met hun merknamen steeds meer plaats op de markt te veroveren.

 

Brut

Aanduiding voor droge wijn. Wordt vaak bij mousserende wijn gebruikt. Bij Cava minder dan 15 gram suiker per liter

 

Cava

Mousserende wijn uit Spanje.

 

Caves coopératives

Coöperaties van wijnboeren die gezamenlijk wijn maken, verkopen, etc.

 

Cépagewijnen

Wijnen gemaakt van één cépage*.

*één druivenras

 

Champanski

Witte Russische mousserende wijn, vaak zeer zoet.

 

Chaptaliseren

Is suiker toevoegen aan de most om wijn te maken met een hoger alcoholpercentage.

 

Château

Betekent letterlijk kasteel. Een veel gebruikte aanduiding door wijnhuizen in de Bordeauxstreek.

 

Classificatie

Wijnen indelen in kwaliteitscategorieën, bijvoorbeeld: Grand Cru, Premier Grand Cru, etc.

 

Complexiteit

Een term die wordt gebruikt bij wijnproeven. Een complexe wijn heeft veel verschillende smaken in zich.

 

Crémant

Mousserende wijn uit Frankrijk.

 

Cuve Close-methode

is een methode om mousserende wijn te maken. De tweede gisting vindt niet plaats in de fles maar in een grote afgesloten tank.

 

Decanteren

Overschenken van de wijn uit de fles in een karraf om bezinksel in de fles te laten

en de wijn te beluchten.

 

Dégorgement

 

 

 

Demi-sec

Betekent letterlijk half droog. In de praktijk zijn het wijnen met een vrij zoet karakter, wordt vooral gebruikt bij mousserende wijnen.

 

Depot

Bezinksel, vaste deeltjes in de wijnfles.

 

Derde landen

Wijnlanden die niet tot de Europese Gemeenschap behoren.

 

DOC”a”wijn

Hoogste kwaliteitsaanduiding voor Spaanse wijnen. Staat voor: Dénominación de Origen Calificada.

 

DOCG-wijn

Hoogste kwaliteitsaanduiding voor Italiaanse wijnen. Staat voor: Denominazione di Origine Controllata e Garantita.

 

DOC-wijn Italië

Is de één na hoogste kwaliteitsaanduiding voor Italiaanse wijnen. Staat voor: Donominazione di Orgine Controllata.

 

DOC-wijn Portugal

Is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor Portugese wijnen. Staat voor: Denominacão de Origem Controlada.

 

DOC-wijn Spanje

Is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor Spaanse wijnen. Staat voor: Denominación de Origen.

 

DO-wijn

is de één na hoogste kwaliteitsaanduiding voor Spaanse wijnen. Staat voor: Dénominación de Origen.

 

Dolce

50 gram suiket per liter of meer.

 

Droog

We noemen een wijn droog als hij niet zoet is.

 

Doux

50 gram suiket per liter of meer.

 

Espumante

Mousserende wijn uit Portugal.

 

Extra brut (Cava)

0 tot 6 gram suiker per liter

 

Fifo-principe

First in, first out. Het wijnschap moet zo worden bijgevuld, zodat de nog niet verkochte flessen (first in) vooraan komen te staan, zodat de klant deze het eerst meeneemt (first out). De nieuwe flessen worden bij het bijvullen van het schap achteraan gezet.

 

Gematigde klimaatzones

Niet te heet, niet te koud, niet te vochtig; het ideale klimaat voor wijn. Deze gebieden vinden we op het noordelijke halfrond tussen de 40 en 50 graden noorderbreedte en op het zuidelijk halfrond tussen de 30 en 45 graden zuiderbreedte.

 

Gruet NV

Brut Mexico

 

Halbtrocken

Duitse term voor half droog. In de praktijk betekent dit dat de wijn licht zoet van smaak is.

 

Hygiënecode

Wettelijke regels voor het werken met wijn. Bijvoorbeeld hoe je wijn mag maken en hoe een wijnhandelaar zijn wijnen moet opslaan en controleren.

 

IGT-wijn

Twee na hoogste kwaliteitsaanduiding voor Italiaanse wijnen. Staat voor: Indicazione Geografica Tipica. Te vergelijken met de Franse Vin de Pays wijnen.

 

IPR-wijn

Is de één na hoogste categorie kwaliteitsaanduiding voor Portugese wijnen. Staat voor: Indicacão de Proveniencia Regulamentada.

 

Irrigeren

Is het kunstmatig besproeien van de wijngaard.

 

Karakter

Beschrijft de smaak van de wijn, bijvoorbeeld: droog, zoet, robuust, fruitig, etc.

 

Kwaliteit

Hiermee beoordeel je een wijn, bijvoorbeeld: zeer goed, goed, matig en slecht.

 

Kwaliteitsindeling

Het indelen van wijn in verschillende kwaliteiten. Dit is verplicht in de EU-landen. Bijvoorbeeld: Vin de Table, Vin de Pays en AOC.

 

Landwein

Eén na laagste kwaliteitsaanduiding voor Duitse wijnen. Te vergelijken met de Franse Vin de Pays wijnen.

 

Liquoreuze wijn

Franse term voor zeer zoete wijn.

 

Magnum

Fles met een inhoud van twee normale flessen. De inhoud is 1,5 liter.

 

Malolactische gisting

Na de alcoholische gisting vindt de malolactische gisting plaats. Hierbij wordt het appelzuur in de wijn omgezet in het mildere melkzuur.

 

Méthode Gazéïfiée

Een methode om mousserende wijn te maken. Het koolzuurgas is niet ontstaan door een tweede gisting op fles maar wordt net als bijvoorbeeld bij cola ingespoten.

 

Méthode Traditionelle

Een methode om mousserende wijn te maken door een tweede gisting op fles.

 

Moulleux

Franse term voor “mollig”. Het betekent dat de wijn vrij zoet is.

 

Monocépage

Wijnen gemaakt van één cépage, één druivenras.

 

Most

Het ongegist sap van druiven.

 

Mousserende wijn

Wijn die bruist, belletjes heeft, koolzuur bevat.

 

Nominaal volume

De hoeveelheid wijn in de fles.

 

Nieuwe Wijnlanden

Zijn geen Nieuwe Wijnlanden maar worden zo genoemd omdat hun wijn pas de laatste twintig jaar te koop is in Nederland. Bijvoorbeeld: Chili, Australië en Zuid-Afrika.

 

Oxidatie/oxideren

Een geoxideerde wijn is te lang in aanraking geweest met zuurstof. Een geoxideerde wijn smaakt niet meer fris.

 

Pezsgö

Mousserende wijn uit Hongarije

 

Port

Een versterkte wijn uit Portugal.

 

Pourriture noble

Betekent letterlijk edele rotting. Het is een schimmel die rijpe

druiven vlak voor de oogst aantast. De druiven verliezen dan

veel vocht en verschrompelen aan de stokken. Van deze druiven worden

rijke en complexe wijnen gemaakt zoals Sauternes uit de Bordeaux.

 

Productiviteit

Geeft aan hoeveel hectoliter (hl) wijn een wijngaard per hectare (ha) produceert.

 

QbA-wijn

De één na hoogste kwaliteitsaanduiding voor Duitse wijnen. Staat voor: Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete en is te vergelijken met de Franse AOC wijnen.

 

Qmp-wijn

De hoogste kwaliteitsaanduiding voor Duitse wijnen. Staat voor: Qualitätswein mit Prädikat.

 

Rémuage

Is een techniek die gebruikt wordt bij het maken van mousserende wijn.

Bij de rémuage worden de flessen geleidelijk van een liggende

positie naar een steeds meer ondersteboven positie gebracht

zodat het depot in de hals van de fles terecht komt.

 

Rijpen

Het laten rusten van wijn om hem beter te laten smaken.

 

Saumur

Franse (niet-Champagne) mousserende wijn uit de Saumur

 

Sec

Franse term voor droog.

 

Secco

Bij Cava 17 tot 35 gram suiker per liter

 

Sekt

Mousserende wijn uit Duitsland.

 

Sherry

Is een versterkte wijn uit Spanje.

 

Slobberwijn

Gemakkelijk drinkbare, niet te dure wijn.

 

Smaakgehalte

Geeft de hoeveelheid smaak van een wijn aan, bijvoorbeeld: waterig, dun of rijk.

 

Smaakprofiel

Een smaakprofiel van wijn is samengesteld uit:

 

 

Smaakstijl

Is het hetzelfde als smaaktype. Hoe ruikt en smaakt de wijn?

 

Smaakstructuur

Hoe smaakt de wijn? Bijvoorbeeld: stroef, romig, etc.

 

Solera

Is een systeem voor de sherrybereiding. Hierbij liggen de houten vaten met sherry in lagen op elkaar. De vaten zijn met elkaar verbonden. Het doel is jaar na jaar een type sherry te krijgen dat altijd hetzelfde smaakt door de sherry’s in de verschillende vaten met elkaar te mengen.

 

Sommelier

Zorgt voor deskundig advies, is gespecialeerd in combinatie wijn en spijs. ( Lange studie )

 

Sparklings

Engelse term voor mousserende wijnen.

 

Stille wijn

Is gewone wijn. Dus zonder bubbels en ook niet versterkt of gearomatiseerd.

 

Tafelwein

De laagste kwaliteitsaanduiding voor Duitse wijnen.Te vergelijken met de Franse Vin de Table wijnen.

 

Tafelwijn

De Nederlandse vertaling voor de eenvoudigste kwaliteitsaanduiding van wijn.

 

Trocken

Duitse term voor droog. Het betekent niet zoet.

 

Uitbotten

Is het uitlopen van de wijnrank.

 

Varietelwijn

Wijnen gemaakt van één varietel, één druivenras.

 

VDQS-wijn

De één na hoogste kwaliteitsaanduiding voor Franse wijnen. Staat voor: Vin Délimité de Qualité Supérieure.

 

Versterkte wijn

Is een wijn met een hoog alcoholpercentage omdat er wijnalcohol aan is toegevoegd. Bijvoorbeeld Sherry en Port.

 

Vin de Pays

De één na laagste kwaliteitsaanduiding voor Franse wijnen.

 

Vin de Table

De laagste kwaliteitsaanduiding voor Franse wijnen.

 

Vin Doux Naturel

Versterkte wijn uit Frankrijk, bijvoorbeeld Banyuls.

 

Vinho Regional

Is de één na laagste kwaliteitsaanduiding voor Portugese wijnen. Te vergelijken met de Franse Vin de Pays wijnen.

 

Vinificatie

Een vakterm voor wijn maken.

 

V.D.T = Vino da Tavola

De laagste kwaliteitsaanduiding voor Italiaanse wijnen. Te vergelijken met de Franse Vin de Table wijnen.

 

D.D.l.T = Vino de la Tierra

De één na laagste kwaliteitsaanduiding voor Spaanse wijnen. Te vergelijken met de Franse Vin de Pays wijnen.

 

Vinho de Mesa

De laagste kwaliteitsaanduiding voor Portugese wijnen. Te vergelijken met de Franse Vin de Table wijnen.

 

Vino de Mesa

de laagste kwaliteitsaanduiding voor Spaanse wijnen. Te vergelijken met de Franse Vin de Table wijnen.

 

Vino de Aguja

Spaanse licht mousserende wijn (minder dan 2,5 bar druk in de fles)

 

Vitis Vinifera

Oerwijnstok. Hiervan stammen alle huidige wijnstokrassen af.

 

Volkelwijn

Mousserende wijn uit Zuid-Afrika

 

Waterstress

Betekent dat de wijnstokken te weinig water krijgen om goed te kunnen groeien.

 

Wijncoderingssysteem

Een systeem om de smaak van wijn aan te geven.

De flessen wijn in schap krijgen een code.

Deze code kan een getal, letter of kleur zijn die bij een bepaalde smaak past.

 

Wijnmarktordening

Wetgeving binnen de EU over de productie van wijnen,

maar ook de handel in wijnen.

 

Wijnsteen

Een kaliumzout in de vorm van kleine kristallen, totaal

onschadelek en de wijn is goed van kwaliteit en te drinken.

 

Zuur

Meestal spreek je dan van een droge wijn. Diverse zuren, appel-, wijnzuur etc. komen in de wijn voor.

 

Zwaar

Een robuste volle wijn

 

Môut of Most
Solera
Chaptaliseren
Uitvergroot; wijnsteen.