Wijnbereiding

Wijnweetje.nl

Over wijn in een begrijpelijke taal.

Wijnweetje.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten die op de webpagina's staan. Vind je een fout meld het dan aan ons zodat we dit kunnen verbeteren.

Catering verzorgen is voor veel mensen een hele opgave, maar wat als u nu de catering uit handen geeft?

http://nj-cook4you.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Het maken van wijn.

Van druiventros tot druivensap.

De site bevat informatie over alcoholhoudende drank. Alcohol onder de 18..... nog even niet. De hersenen ontwikkelen zich tot het 24e jaar. Overmatig alcoholgebruik verstoort die ontwikkeling en dat kan van invloed zijn op het karakter en het gedrag. Ook remt overmatig alcoholgebruik de botontwikkeling en de ontwikkeling van de seksualiteit omdat het de balans tussen de hormonen verstoort..

 

 

 

Het woord vinificatie omvat de vele manieren waarop de druif in de wijn wordt omgezet. Want het werk in de wijngaard is niet alleen zwaar het is ook veelzijdig. De wijnboer is altijd een top landbouwer geweest. Zijn beroep is dat van een vakman en vaak ook van een kunstenaar. Het maken van een goede wijn uit de druiventrossen kan niet aan het toeval worden overgelaten. Het klimaat, de grond en de druivensoort zijn van nature kwaliteitsfactoren. Met de kennis van de wijnboer worden die pas waardevol. Door gebruik te maken van verschillende technieken en behandelmethoden, krijgt elke wijnboer een mooie wijn die altijd verschild van ander wijnboeren. Dat is een van de grootste charmes van deze godendrank.

 

Rode wijn bereiding

 

 

De eerste bewerking in de bereiding van rode wijn is

 

het ontstelen van de druiven.

Dat is nodig om een fruitige wijn te krijgen, die lichtrood van kleur is.

De volgende stap is het kneuzen van de druiven dat vroeger met de voeten gedaan werd.

Het verkregen sap wordt most genoemd; het depot, dat uit de schillen en pitten bestaat, noemt men marc.

 

Direct na de kneuzing begint de alcoholische gisting. Dat is een natuurlijk proces waarbij de suikers door middel van de schimmels op de druiven wordt omgezet in alcohol en koolzuurgas. De most wordt troebel en warmer en er vormt zich een kokend schuim. De gisting wordt voor durend gecontroleerd en de warmte die bij de gisting los komt moet tussen de 25º en 30º zitten.

Te veel warmte bemoeilijkt niet alleen het

gistingsproces maar er komt ook te veel aan tannine vrij wat de wijn een stroeve smaak geeft en de wijn zijn frisheid verliest. Bij een te lage temperatuur krijgt de wijn te weinig kleur en volheid.

Dan volgt het inweken, de dat de Marc de kleur en de goede tannine aan de most afgeeft.

Hierna volgt de afloop, het scheiden van de Marc en de most.

De verkregen ‘wijn’ noemt men lekwijn, de wijn die natuurlijk afvloeit.

Hierna wordt door persing de geconcentreerde wijn uit de Marc geperst, dit noemt men, logisch, perswijn.

De verbinding tussen lekwijnen perswijn, bevestigd de kwaliteit van de wijnboer.

Het laatste stadium van de wijnbereiding is die van de melkzure gisting, waarin het appelzuur

van de nieuwe wijn wordt omgezet in melkzuur en wordt enkele weken toegepast door de jonge wijn op 18º á 20º te houden.

De wijnbereiding is dan ten einde, maar de wijn is nog niet klaar!

Om op de juiste wijze te ouderen en helder te maken door te klaren en (in beginsel)

in eikenhouten vaten gedaan om te stabiliseren.

De kwaliteit van de wijn hangt een groot deel af van de kwaliteit van de vaten.

Dan wordt de wijn gebotteld en afgesloten met een kurk en met rust gelaten tot hij de hoogste graad van perfectie heeft bereikt.

 

 

 

 

Witte wijn bereiding

 

 

 

 

Het verschil tussen de bereiding van witte wijn en rode wijn is dat witte wijn gekregen wordt door de vergisting van het sap van witte druiven, zonder inwerking van de vaste delen. Het is de schil van de druif die de rode wijn zijn kleur geeft en bij de witte druif zit die kleurstof niet in de schil. Witte wijn wordt meestal van witte druiven gemaakt. Het kan van rode druivensoorten gemaakt worden omdat het sap van de rode druif, uitzonderingen daargelaten, ook wit is. Als er van rode druiven witte wijn gemaakt word is de voorwaarde dat bij het verkrijgen van het sap de schillen niet beschadigd worden.

 

Hoe maak je rosé

 

 

 

 

De basis regel voor de kleur van wijn is dat de kleur van een wijn wordt bepaald door de hoeveelheid tijd die de schil in contact is met het sap. Rosé wordt dan ook vooral gemaakt van rode druivensoorten. Rode wijndruiven hebben na persen, net als witte wijndruiven, een kleurloos sap. Pas na een tijdje hebben de schillen van de rode druif, wanneer ze niet uit het mengsel verwijderd zijn, de kans hun kleur af te geven. En zo ontstaat rosé, maar als je langer wacht ook rode wijn.

In Zuid-Frankrijk was rosé eigenlijk een soort afval: wat niet goed genoeg was voor de productie van de locale rode wijn werd apart gehouden en tot rosé gemaakt. En dit gebeurt inmiddels expres, want als zomerwijn en apéritief wint de rosé enorm aan populariteit. Daarmee wordt ook de kwaliteit steeds beter: aanvankelijk hield deze wijn niet goed stand als hij in een wat minder zonnige ambiance werd gedronken en vooral ook als hij ouder werd dan ca. 8 maanden. De frisheid ging er snel af. Nu de wijn " expres" wordt vervaardigd en er veel meer zorg aan wordt besteed, kunnen veel wijnen ook iets langer bewaard blijven.

 

Een andere rosé is de Rosé de Saignée, ook gemaakt van rode druiven. Men weekt deze druiven kort en laat ze daarna uit het vat lopen, precies voordat het sap de kleur en tannines van rode wijn heeft overgenomen. Deze rosés zijn wat sterker en krachtiger dan de rosés waarvan de (rode) druiven zijn geperst.

 

Los van de hierboven beschreven productiemethode voor rosé gemaakt van rode druiven wordt er op verschillende plaatsen in de wereld ook wel witte wijn gebruikt als basis, waardoor vervolgens rode wijn wordt gemengd.