Wijn proeven

Wijnweetje.nl

Over wijn in een begrijpelijke taal.

Wijnweetje.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten die op de webpagina's staan. Vind je een fout meld het dan aan ons zodat we dit kunnen verbeteren.

Catering verzorgen is voor veel mensen een hele opgave, maar wat als u nu de catering uit handen geeft?

http://nj-cook4you.nl

 

Ontdek wijn proeven.

De site bevat informatie over alcoholhoudende drank. Alcohol onder de 18..... nog even niet. De hersenen ontwikkelen zich tot het 24e jaar. Overmatig alcoholgebruik verstoort die ontwikkeling en dat kan van invloed zijn op het karakter en het gedrag. Ook remt overmatig alcoholgebruik de botontwikkeling en de ontwikkeling van de seksualiteit omdat het de balans tussen de hormonen verstoort..

 

Als we eten eerst beoordelen met onze ogen, waarom de wijn dan niet?

 

 

Wijn proeven is geen exacte wetenschap. Immers, smaken verschillen. Maar toch, om er volledig van te kunnen genieten is het aan te raden om het proeven in de meest optimale omstandigheden te doen.

 

 

 

De ogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste stap om een glas wijn te beoordelen gebeurt voordat je daadwerkelijk met proeven van de wijn begint, is het, kijken, ruiken, of nippen en dan pas proeven. De reden dat je kijkt naar de wijn is, om een gevoel van zijn kleur te krijgen. De kleur van de wijn kan je veel vertellen over de wijn die je zult gaan beoordelen.

Hoe kan je een kleur van een wijn goed beoordelen? Wel veel mensen houden graag hun glas wijn tegen een witte achtergrond, dat helpt je de tint van de kleur makkelijker te onderscheiden.

 

Maar waarom maken we ons zorgen over de kleur van de wijn, buiten dat we een rode, witte of rosé wijn willen, dat kunne we wel zien.

Het eerste om te onthouden is dat de kleur van een wijn afkomstig is van het contact met de druivenschillen na de druiven geperst zijn geweest. Hoe langer de wijn in contact komt met de schilletjes , Hoe meer die hun kleur aan de wijn afgeven. Als je de schillen van de druif nooit in contact zou brengen met het sap zou je nooit iets anders kunnen maken dan witte wijn, aangezien het sap van een druif (bijna) altijd wit is!

 

Omdat de druivenschillen veel eigen kenmerken en dus hoe langer de schil van een druif in contact blijft met het sap, hoeveel meer er van zijn eigen kenmerken worden doorgegeven. De wijnmaker bepaald dus hoe licht/donker hij de wijn wil maken, vooral voor witte wijnen, is dit belangrijk omdat de meeste mensen het niet aantrekkelijk vinden als een witte wijn enigszins geoxideerd overkomt.

De kleurverschillen geven de leeftijd van de wijn, soort, druivenras, laten we het hier eerst maar bij houden.

Hoe ga je beginnen.

Neem een ruim wijnglas, zonder kleur en tierlantijntjes en schenk een bodem van de wijn in het glas.

Neem een witte ondergrond, papier, laken of een witte tafel, wat dan ook, als het maar wit is.

Houd het glas enigszins schuin boven de witte ondergrond.

 

Laten we beginnen met witte wijn:

 

 

Kijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerste blik op de witte wijn . Is de wijn zeer licht en helder, of is de wijn diep en vol, bijna de van de kleur van stro? Licht en helder witte wijnen waar je doorheen kunt zien hebben minimaal contact gehad met de druivenschillen en zijn meestal helder en verfrissend.

Deze wijnen zijn niet in een eiken vat gerijpt.

Als de wijn is donkerder en dieper richting geel/oker gaat, dan is dit meestal een teken dat de wijn in een eiken vat is gerijpt. Het zal een soepeler smaak te hebben en veel voller en rijker.

Het kan zelfs zijn dat je op de bovenkant van de wijn een laagje ziet zonder kleur, wel deze wijn is erg jong. Ook zijn er wijnen die een typische groenige kleur hebben zoals een Vinho Verde uit Portugal, witte wijn met een groene schijn.

 

Nu laten we eens kijken Rode Wijn:

 

Dezelfde stappen volgen we bij de rode - als bij de witte wijn. Beginnen door te kijken naar de rand van rode wijn in je glas Als de wijn lichtrood, zelfs richting roze, is de wijn licht en helder van smaak. Het kan zelfs een beetje naar taart of "vers" proeven, hoe kleiner de kans dat het ooit in eiken is gerijpt. Eiken helpt een wijn ronde en zachte te maken. Het is dus een jonge wijn.

 

Als de tint van de rode wijn donkerder en donkerder wordt, benaderd de kleuren van kastanjebruin en paars, zal de rode wijn veel brutaler en rijker zijn. Deze types rode wijn zijn degenen waar je aan denkt als je een biefstuk gaat eten en hoe donkerder en dieper de kleur, hoe langer ze hebt doorgebracht in een eiken vat ter veroudering .

Er is nog wel het een en ander meer te leren over de kleur van de wijn en de rede waarom de wijn die kleur heeft, maar ik denk dat het in eerste instantie voldoende is om de basis te begrijpen.

 

Als we verkouden zijn proeven we minder dus de neus is een onderdeel van ons proeven

 

 

De neus:       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          

 

Als je de wijn net hebt ingeschonken, een klein bodempje en geen vol glas, geef je in het glas een paar korte snufjes om een eerste indruk van de gebruikte druiven te krijgen. Draai de wijn nu een keer of vijf rond in het glas (walsen) en ruik nog een keer. Het kan zijn dat je het verschil ruikt met de eerste keer omdat door het walsen is de geurstoffen vrijgekomen. De geur zegt natuurlijk niet alles maar geeft wel een goede indruk over de grote inhoud aan geuren en smaken van de wijn.

Bloemig, aromatisch, zwavel of toch zweetvoeten?

 

Je neus is een bibliotheek van geuren. Wat je ruikt is afhankelijk welke geuren er in je reukgeheugen zijn opgeslagen. Dit is bij iedereen verschillend. Door veel wijnen te ruiken kan je je geurbibliotheek uitbreiden.

Het is erg moeilijk om een geur een naam te geven, ook voor de wijnkenners valt dit niet mee.

De basis geuren worden gekenmerkt door de druivensoort. Ze zijn ingedeeld in drie typen: fruitig, bloemig en plantaardig. De secundaire geuren worden gekenmerkt door de verandering van de geur van de druif tijdens de gisting. Hierdoor ontstaan originele, fruitige geuren en soms een geur van gist. De grondgeur komt door de rijping. Het is een breed scala aan geuren, onderverdeeld in een aantal categorieën: fruitig, bloemachtig kruidig, plantaardig en mineraal, houtachtig, dierlijk (wild, muskus), branderig (koffie, karamel) chemisch en aards (hars, rubber en aceton) en gekookte en gedroogde vruchten (thee, jam).

 

 

De mond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We nemen nu een klein slokje van de wijn, een voorproefje. Laat de wijn door de hele mond gaan om de eerste smaak indruk te krijgen en spuug de wijn uit. Natuurlijk kan je de wijn ook doorslikken als je maar één wijn proeft, maar door het uit te spugen houd je betere controle over je smaakzintuigen. Neem nu een iets grotere slok en zorg er voor dat alle delen van je mond in aanraking komen met de wijn. Zuig iets lucht binnen in je mond door de wijn heen en spuug weer uit (of slik door wat je wil) Je kan ook een slok wijn nemen door te `slurpen´, dan zuig je de zuurstof direct door de wijn waardoor er meer smaakstoffen vrijkomen.

 

    

De tong. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

De smaak van de wijn ontdek je dankzij de smaakpapillen. Elk deel van de tong is gespecialiseerd in een andere smaak. Zelf al verschilt de waarneming van persoon tot persoon, er zijn altijd vier smaken te indekken: zout, zoet, zuur en bitter. Het puntje van je tong is gevoelig voor zoet, de voorste zijkanten voor zout, de bittere smaak achter op je tong en bitter aan de zijkanten.

 

Wijnproeven is voor iedereen. Door veel te oefenen kan je het proeven beter onder de knie krijgen. Door de wijn beter te leren kennen kan je ook beter de wijn met spijs combineren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrij naar Mike Kepel.

 

Pictures thanks to Bourgognewines.com