Wijnweetjes

Wijnweetje.nl

Over wijn in een begrijpelijke taal.

Wijnweetje.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten die op de webpagina's staan. Vind je een fout meld het dan aan ons zodat we dit kunnen verbeteren.

Catering verzorgen is voor veel mensen een hele opgave, maar wat als u nu de catering uit handen geeft?

http://nj-cook4you.nl

 

 

 

Hier een stap voor stap een handleiding over hoe goed en veilig je een mousserende fles wijn opent.

 

Vergeet niet, je belangrijkste doel is het openen van de fles en niet het laten weglopen (spuiten) van de wijn!

Elke fles mousserende wijn, (Champagne, Cava, etc.) met een paar uitzonderingen hebben folie gewikkeld rond de buitenkant van de muselet (het ijzeren kapje om de kurk).

 

Vanaf nu is het belangrijk de kurk een veilige kant op te laten wijzen zodat, als de kurk denkt van je kunt me wat ik vertrek gewoon nu uit de fles, dat de kurk tegen niets en niemand aanknalt. Ook al zit de muselet er nog om, veiligheid voor alles!

De druk in een fles Champagne is maar liefst vijf keer hoger dan buitenlucht namelijk 5,06625 bar. Ter vergelijking; een autoband heeft gemiddeld 2 bar en een fietsband nog meer, tussen de 8 en 10 bar. Als de kurk dus ongecontroleerd de fles uit knalt, gaat dat met ongeveer 48 km per uur en maar liefst 80% van de, met moeizaam in de wijn gebrachte, CO2 vliegt je kamer in.

 

De kurk wijst dus in een veilige richting en één duim op de kurk.

Draai nu de muselet los, de muselet, als het goed werkt en dat doet het meestal, zorgt ervoor dat de kurk uit de fles niet schiet totdat je bent klaar om dat (zelf) te doen.

 

Verwijder de muselet voorzichtig en plaats onmiddellijk weer je duim op de kurk

Houd de fles in één hand (die met de duim op de kurk) en de andere hand onder de fles. Draai de fles, niet de kurk, langzaam en voorzichtig. De kurk komt omhoog en deze moet je verwijderen met een zacht sissend geluid en niet met een knal.

We noemen dit een zachte scheet, het geluid dat bij iedereen bekend is! ;-)

 

Het is je gelukt en nu heb je de heerlijke mousserende wijn verlost van zijn afsluiting zonder de kostbare belletjes en de godendrank te verspillen.

Het inschenken van de mousserende wijn moet ALTIJD in een flûte, dan blijf het koolzuur langer behouden. Schenk eerst een klein laagje in de glazen en vul ze, te beginnen met het glas waar je mee startte, bij. Zo voorkom je dat er wijn over de rand van het glas loopt.

Salut, Santé, Proost!

 

Hoe open je een mousserende wijn?

Van alle fruitteelt nemen op de wereld de wijndruiven de meeste plaats in.

'S werelds grootste rode wijn consumenten zijn de Chinezen.

 

De toenemende populariteit van rode wijn in China is grotendeels te wijten aan het feit dat rode wordt beschouwd als een gelukkige kleur.

 

Het Vaticaan met 74liter per hoofd van de bevolking per jaar, is het land met het meeste wijn verbruik per hoofd van de bevolking, dat is ongeveer 99 flessen van 75cl per jaar

Vrouwen sneller dronken van wijn worden, omdat hun vetpercentage hoger is dan die van mannen en vet geen alcohol opneemt.

Verbazingwekkend genoeg zijn er mensen over de hele wereld die wijn haten en er is zelfs een naam voor het, het heet "oenophobia".

Wijnetiquette

 

1.Goed bericht: slurpen mag als je wijn proeft.

Minder goed bericht: dat mogen alleen beroepsproevers. Die moeten wel slurpen omdat ze de wijn dan goed door hun mondholte kunnen laten rollen. Alleen dan kunnen ze goed proeven. Wat een onzin is dat! Iedereen mag slurpen omdat ieder wijndrinker de wijn goed wil proeven. Het enige verschil is dat je in een restaurant het niet kan omdat dat (nog) niet de gewoonte is. Maat thuis mag alles!

 

2.Pak je glas altijd bij de steel vast.

Anders wordt de inhoud van je glas veel te warm. Bovendien kun je dan je glas goed tegen het licht houden en kijken naar de kleur van de wijn. Natuurlijk niet om te kijken of er witte of rode wijn in je glas zit, want dat zie je zo wel. Maar je moet voortaan maar eens opletten hoeveel verschillende kleuren rood er bestaan. Sommige wijnen zijn dieprood (purper) en andere zijn heel licht en doorschijnend.

 

3.Begin nooit met drinken als de anderen nog niet van hun wijn gedronken hebben.

Het is gangbaar om eerst met zijn allen te toasten en daarna pas een slok te nemen.

 

4.Veeg bij het eten voor iedere slok je mond af met een servet.

Anders komen er alleen maar vetvlekken op je glas en dat staat zo slordig.

 

5.Wijn is geen limonade.

Zet daarom je glas na iedere slok weer even neer.

 

Deze regels zijn natuurlijk niet verplicht. Maar als je je eraan houdt, zullen veel mensen denken dat je een wijnkenner bent.

 

________________________

 

Wist je dat

 

 

Dat je ongeveer 1,2 kilo druiven nodig hebt om één fles wijn te vullen? Aan één tros hangen ongeveer 75 druiven

 

Er zijn bepaalde mensen over de hele wereld die lijden aan een intense angst of haat van de wijn. Deze ziekte staat bekend als oenophobia. Dit is een echte ziekte, maar het komt niet erg vaak voor en de oorzaak is onbekend. Sommige experts geloven dat het misschien iets te maken met een vorm van sociale angststoornis hebben.

 

De ‘s werelds oudste wijn dateert van 6000 jaar geleden. Het werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving in het zuiden van Armenië. De ontdekkers gebruikten ‘biochemische dating’ om de leeftijd van deze bijzondere wijn te achterhalen.

Toen de tombe van de Egyptische prins Toetanchamon werd geopend zijn er diverse kisten met wijn gevonden. Ze waren allemaal gelabeld met de naam van de makers en de kwaliteit van de wijn met zo’n precisie dat deze etikettering daadwerkelijk aan de moderne etikettering - vereisten kon voldoen. Helaas werd deze zeer - gerijpte wijn nooit op de markt gebracht!

 

De ‘s werelds duurste wijn ( dit is natuurlijk aan verandering onderhevig) is de premier wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000 (Rs. 2.65 crore). Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen, zoals enkele voormalige presidenten van de Verenigde Staten. Tegenwoordig zijn het vooral de Chinezen die deze wijnen kopen.

 

foto Château Lafite-Rothschild 1er Grand Cru Classé Pauillac Bordeaux Frankrijk € 1.570,00

 

Terwijl rode wijn kan alleen worden geproduceerd uit rode druiven, kan witte wijn worden geproduceerd uit zowel rode als/en witte druiven.

 

De wijn industrie alleen genereert meer dan 1,45 miljoen banen in Californië.

 

Het is algemeen aanvaard dat de vorm van de ‘coupe´wijnglas een eerbetoon is aan de vorm van de borsten van Marie Antoinette! Echter, de Grieken beweren dat het is in feite een soortgelijk eerbetoon is aan Helen of Troy. Aangezien deze laatste even wat warmbloediger was, zijn we geneigd om de Grieken geloven!

 

Foto Champagneglazen met een brede rand zouden gemaakt zijn naar de vorm van de borsten van Marie Antoinette

.

Er zijn 20 miljoen hectare voor druiven aangeplant in de hele wereld.

 

 

Druiven zijn s´werelds nummer 1 fruit - gewas.

Er worden 10000 wijndruivenrassen over de gehele wereld geteeld.

Duurt ongeveer 4 jaar voordat een nieuw geplante wijnstok klaar is om te worden geoogst en de druiven tot wijn gemaakt kunnen worden.

 

Er zijn ongeveer 75 druiven in een tros 1-druiventros maakt ongeveer 1 glas wijn 4 trossen 1 fles wijn.

 

 

Je hebt ongeveer 1200 druiventrossen nodig om één wijnvat te vullen.

 

 

Wijn is nog complexer dan bloedserum als je naar de samenstelling kijkt, omdat het veel organische chemische verbindingen in zich heeft.

 

________________________________________________

Wat moet er op een etiket staan.

 

Ook al zeggen ze in feite niets concreets over de smaak of de stijl van een wijn, volgens Europees wijnrecht moeten enkele gegevens altijd op een etiket vermeld staan:

het gebied en/of land van herkomst

de specifieke herkomstcategorie (A.O.C., D.O., D.O.C., D.O.C.G.,Qualitätswein etc.) voor kwaliteitswijnen met een gecontroleerde herkomst en met een kwaliteit die - op papier - boven het minimumniveau moet liggen

de naam van de bottelaar (producent)

de inhoud van de fles

het alcoholgehalte (mag afgerond worden binnen een marge van 0,5%)

het partijnummer van de botteling

de vermelding ‘bevat sulfieten'

Niet verplicht, maar wel bijna altijd aanwezig op het etiket van stille en onversterkte wijnen is het oogstjaar.

Bij versterkte wijnen (zoals port en sherry) en mousserende (zoals champagne en cava) wordt meestal geen jaar vermeld, omdat zulke wijnen in overgrote meerderheid samengesteld worden uit diverse jaren.

Vermelding van een druivenras is toegestaan, wanneer de wijn voor minstens 85% uit dat ras is samengesteld.

In toenemende mate maken producenten gebruik van zogeheten ‘rugetiketten'. Daarop kan aanvullende informatie over de smaak van de wijn gegeven worden.

Wat ook nogal eens voorkomt, vooral bij speciale botteling, is dat het ‘hoofdetiket' als aandachtstrekker dient en de verplichte informatie op het rugetiket staat.

 

 Château Lafite-Rothschild 1er Grand Cru Classé Pauillac Bordeaux Frankrijk  € 1.570,00
Champagneglazen met een brede rand zouden gemaakt zijn naar de vorm van de borsten van Marie Antoinette .

Sabreren

 

Sabreren van een Champagnefles.

Het sabreren van Champagne - de sabrage - is een traditionele, enigszins ceremoniële manier om de Champagnefles te openen.

 

De "Champagne sabreren" is een techniek om de champagnefles met een sabel te openen .

Zelfs als lijkt het een beetje ongewoon, of een beetje meer dan vreemd, eigenlijk is het een twee eeuwen oude traditie. De Champagne ceremonie dateert uit de periode van Napoleon en is een techniek om de kurk van een fles mousserende wijn met een sabel te openen. Het is een speciale gelegenheid waarbij deze techniek wordt toegepast. Normaal open je een mousserende wijn met grootst mogelijke voorzichtigheid omdat je de kostbare inhoud niet wil verspillen maar opdrinken. De enige methode waar het is toegestaan om de kurk te laten knallen , is die van het sabreren. Dit omdat het spectaculair is en met groot ceremonieel word omgeven. Het woord Sabreren komt het woord "sabré" wat in het Frans gesneden betekent.

Je snijd als het waren de kurk van de fles.

 

Er zijn verschillende versies van de oorsprong van het Champagne Sabreren:

De eerste versie van Champagne Sabreren komt rechtstreeks van Napoleon, die maakte gebruik van de zijn sabel, het enige gereedschap wat hij bij zich had om de fles te openen als hij zijn overwinningen vierde op het slagveld.

De tweede versie is de niet minder beroemd Veuve Cliquot: Er wordt gezegd dat de soldaten van Napoleon de wijngaarden van Veuve Cliquot en de jonge en mooie weduwe van 27 jaar vaak bezocht hebben en elkaar de loef probeerden af te steken en Champagne Sabreren gebruiken om indruk op haar te maken.